MACARON NEDİR ?

02.04.2015 00:00

    NEFİS RENKLİ LEZZETLİ KURABİYELER

    Çoğumuz onu bir Fransız klasiği olarak biliyoruz ama aslında makaron, İtalyanca "maccarone" kelimesinden geliyor. Zira geçmişi Rönesans Dönemi’ne dayanıyor.

13-17 yy’ları arası Floransa’da yaşamış soylu bir ailenin kızı olan Prenses Catherine de Medici’nin, dönemin Fransa Kralı II. Henry ile evlenerek Fransa’ya yerleşmesi ve beraberinde İtalyan aşçılarını da getirmesiyle İtalyan kökenli makaron Fransız topraklarına giriyor. Fransızların bu lezzeti daha çok benimsemesinden midir bilinmez o gün bu gündür bir Fransız klasiği olarak anılıyor makaron.Makaronun dışı kıtır kıtır, içi ağızda eriyen yuvarlak yumuşak bir pastaya benzeyen bugünkü şekliyle doğuşu, 20 yy΄ın ortalarına denk geliyor. Bugün, makaron deyince ilk akla gelen Franasa΄nın en ünlü pastanesi Ladurée΄un ortaklarından Pierre Desfontaines, makaron kabuklarını çikolata ve kremadan oluşan bir sosla birleştirmeyi denemiş. Daha sonra bu sos ganaş (ganache) adını almış.Bu adın çıkışının da hayli ilginç bir hikayesi var. Desfontaines΄in yardımcısı, yanlışlıkla sıcak kremayı çikolatanın üzerine dökünce, ustasından "Ganache! " (sersem) diye azar yiyor. Ancak sonrasında bakıyorlar ki, eşit miktarda sıvı krema, süt ve tereyağından oluşan bu sos hiç de fena değil. Ayrıca hafif dairesel hareketlerle karıştırılınca, tadı çok daha lezzetli oluyor.
Bu soğudukça katılaşan sos, badem unundan yapılan bezelerin arasına konulunca görünümü ve tadıyla bugünküne çok benzeyen makaron çıkıyor ortaya.Sonraki yıllarda ise Ladurée mutfağında klasik makaronun yanısıra yeni renk ve tatlarda hazırlanan birçok çeşidi üretilmeye başlıyor. Caramel a la Fleur de Sel (karamel), Chocolat (çikolata), Cafe (kahve), Petale de Rose (gül yaprağı), Fleur d΄Oranger (portakal çiçeği), Fruits Rouges (kırmızı meyveler) ve Vanille (vanilya) bunlardan sadece birkaçı.
Bugün sadece Paris΄teki Ladurée΄larda günde 15 binin üzerinde el yapımı makaron satılıyor. Peki evde makaron yapılabilir mi? Biraz zahmetli olmakla birlikte evet. Neden zahmetli, çünkü her şey yolunda gitse bile makaronun üzerindeki bir çatlak bütün emeği boşa çıkarabiliyor ki bu en masumu! Bir Fransız gibi makaron yapmak için sabırlı olmak, daha da önemlisi bazı önemli püf noktalarını bilmek gerekiyor.

Makaron yapmanın püf noktaları

• Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
• Ölçü ve derece kullanılmalı.
• Yumurta aklarını çırpma kabında ters döndürüldüğünde bile dökülmeyecek kadar çok kadar çırpmalı.
• Yapım aşamasında oda sıcaklığı hiç değişmemeli, pencere asla açılmamalı. Aksi takdirde makaronlar çatlayabilir.
• Asla taze meyve kullanılmamalı.
• Bütün malzemeler kupkuru olmalı. 

BENİMDE TARİFİM VAR