TARTOLET

Malzemeler
2 su bardağı un ,
4 yemek kaşığı pudra şekeri ,
125 gram tereyağı ,1 adet yumurta ,
1/2 paket kabartma tozu ,
Kreması için:
3 su bardağı süt ,3 tepeleme tatlı kaşığı un ,
1 adet yumurta sarısı ,4 yemek kaşığı toz şeker ,
1 tepeleme tatlı kaşığı buğday nişastası ,
1 tatlı kaşığı tereyağı,100 gram labne peyniri
Üzeri için:
1 su bardağı yaban mersini,300 gram çilek veya kiraz..
Streç filmle sarıp buzdolabında en az 30 dakika kadar dinlendirin. Toparlanan hamuru, hafif bir şekilde unladığınız mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla açın. Küçük tartolet kalıplarının iç kısımlarını kaplayacak hamurları yuvarlak bir kalıp ya da su bardağı ağzıyla kesin.
Hamurları hafifçe bastırarak tart kalıplarına yayın, kalıbın kenar kısımlarının şeklini hamurun da almasını sağlayın. Bir çatal yardımıyla hamurun üzerine küçük delikler açın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika hafif bir renk alana kadar tartolet hamurlarını pişirin.Tartoletlerin iç kısımlarını doldurmak için; süt, un, yumurta sarısı, buğday nişastası ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Bir çırpıcı yardımıyla tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra tencereyi ocağa alın ve krema karışımını kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kıvam alan ve göz göz olan kremayı ocaktan alın.
Tereyağı ve labne peyniri katıp pürüzsüz bir kıvam alması için bir mikser yardımıyla karıştırarak soğutun. Fırından aldığınız tartolet hamurlarını kalıplarından çıkartıp kısa bir süre dinlendirin. Hazırladığınız krema karışımını, uç kısmına istediğiniz şekli verecek duyu taktığınız krema sıkma poşetine doldurun.Tartoletleri hazırladığınız kremayla sakınmadan doldurun. Bol suda yıkadıktan sonra uç kısımlarını aldığınız ve üzerlerini kuruladığınız çilekleri dört eşit parçaya bölün. Tartoletleri çilek parçaları ve yaban mersini taneleriyle süsledikten sonra servis yapın..
(Süslemede arzu ettiğiniz meyveleri kullanabilir, arzuya göre üzerlerine tart jölesi sürebilirsiniz.)
Afiyet olsun...
YABAN MERSİNLİ TART
Tart hamuru yerine hazır milföy hamurlarından açılan tart tabanı üzerine sos halini aldıktan sonra yerleşen yaban mersinleri… Dışı çıtır, içi yumuşacık, bol meyveli ve pratik bir tatlı tarifi yaban mersinli kolay tart.
Malzemeler
6 adet milföy hamuru,1 tatlı kaşığı un
2 su bardağı yaban mersini
1/2 su bardağı toz şeker,1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu,1 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu,2 yemek kaşığı mısır nişastası
Servisi için:1 su bardağı yaban mersini ,200 gram yaban mersinli dondurma ,1 yemek kaşığı pudra şekeri
Püf noktası:Milföy hamurlarını oda ısısında çözdürdükten sonra merdane yardımıyla dikkatli bir şekilde açın. Pişirme işlemi öncesinde üzerini çatal yardımıyla birkaç yerden delin.Pişirme önerisi:Kolay tartı, böğürtlen ya da kızılcık kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
- Oda sıcaklığında bekletip, çözülmelerini sağladığınız milföy hamurlarını yan yana dizip, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla açın.- Açtığınız milföy hamurunun yuvarlak şeklinde ve kullanacağınız tart kalıbından daha büyük olmasına dikkat edin.Milföy hamurundan oluşan tart tabanını ısıya dayanıklı kalıba yerleştirin. Kalan hamurları tartın kenarına örgü şeklinde yerleştirin.Üzerini çatal yardımıyla birkaç yerinden delin. Kenar kısımlarına arzuya göre çırpılmış yumurta sarısı sürün.Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Toz şeker, taze yaban mersini, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu ve mısır nişastasını tencereye alın.Yaban mersinlerini suyunu çekip sos haline gelene kadar kısık ateşte pişirin.Hazırladığınız sosu tart hamuruna yerleştirdiğiniz milföy hamuru üzerine serin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenar kısımları kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra dilimlediğiniz tartı; üzerine serpiştirdiğiniz taze yaban mersinleri, pudra şekeri ve dondurma eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun...
ÇİKOLATALI TARTÖLET

220 GR UN
125 GR YAĞ(SOĞUK TAŞ GİBİ OLACAK)
2 YEMEK KAŞIĞI TOZ ŞEKER
1 ÇAY KAŞIĞI UCU İLE TUZ
4 YEMEK KAŞIĞI BUZLU SU
1 YUMURTA SARISI
1 PAKET VANİLYA
KREMASI
UN-YAĞ-TOZ ŞEKER VE TUZU KARIŞTIRIN.(TOP TOP OLACAK)
ÜZERİNE BUZLU SU,YUMURTA SARISI VE VANİLYA'YI KOYUP,YİNE KARIŞTIRIN.
BU HAMURU 8 PARÇAYA AYIRIN.KÜÇÜK TART KALIPLARININ İÇİNE BASTIRARAK KOYUN.
DİĞER TART KALIBINI DA İÇİNE BASTIRIN(KENARLARINDAN HAMUR ÇIKANA KADAR)VE ÇİFT TART KALIBIYLA,225 DERECE (ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINA)KOYUN.
DİĞER TARAFTA,KREMAYI DEVAMLI KARIŞTIRARAK,İÇİNE ÇİKOLATA'YI DA ATIP ISITIN.
ARZU EDİLİRSE 1 YEMEK KAŞIĞI PORTAKAL LİKÖRÜ DE KONULABİLİR.
ÇİKOLATALAR ERİYİNCE SOSU HAFİF SOĞUTUP,TARTÖLETLERİN İÇİNE KOYUN.
BUZDOLABINDA 1-2 SAAT DURURSA BIÇAKLA KESİLECEK KADAR SERTLEŞİR.
BENİMDE TARİFİM VAR