Hamburger EKMEĞİ
MALZEMELER
500 gr tam buğday ekmek unu ,50 gr beyaz un
1 su bardağı ılık su (250 ml)
50 ml ılık süt
5 tatlı kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çorba kaşığı kuru maya (11 gr)
5 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
Üzeri İçin : 1 yumurta sarısı ,Çörek otu, susam
HAZIRLANIŞI
Cam kaseye ılık suyu koyalım. Ilık süt, toz şeker ve kuru mayayı ilave edip karıştıralım. Hamur yoğuracağımız kaba unu koyalım. 50 gr beyaz unu ve tuzu da koyalım. Tereyağını ilave edip parmaklarımızla una yedirip kum görünümüne getirelim. Diğer kasede bekleyen sıvı karışımı da koyalım. Bir yumurtayı çırpıp ilave edelim. Biz yumurta çırparken mutlaka bir tatlı kaşığı kadar su ilave edip çırparız bu işlem yumurtanın daha iyi karışıp homojen hale gelmesini sağlıyor. Hamuru on dakika kadar yoğuralım ve top haline getirelim.Üzerine nemli bez örtüp iki katı kabarana kadar mayalanmaya bırakalım. Bizim ki bir saat bekledi. Hamuru sekiz parçaya bölelim ve hamurları top haline getirelim. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip hamur toplarını koyalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve susam çörek otu serpip tülbentle örtelim ve bir saat kadar daha bekletelim. Ekmekler beklerken fırını 200 derecede ısıtalım. Bekleme süresinin sonunda tepsiyi fırına sürelim ve 20-25 dakika sonra fırından çıkaralım.
Afiyet Olsun.
BENİMDE TARİFİM VAR