MAKLUBE PİLAV

Maklube , bir Arap yemeği olup ters çevrilmiş anlamına gelir. 1970 li yıllarda Türkiye'de Tıp eğitimi almış Dr.Kahit tarafından ülkemize getirilmiştir. Bir siniye veya tepsiye bol etli pilav tenceresinin ters çevrilmesi ve etrafının salata ve yoğurtla süslenmesi ile oluşur. Acemi olanlar bol ekmekle yer, ustaları ise ekmek kullanmaz. Kaç kişi yerse yesin herkesin doyduğu ve bir miktar maklubenin arttığı şeklinde bir şehir efsanesi dolaşır. 
DANA ETLİ MAKLUBE
Malzemeleri : 1/2 kilo dana kuşbaşı,4 su bardağı pirinç,100gr tereyağı,1 su bardağı sıvı yağ,
3 soğan,3 patates,Kekik,Kırmızı biber,Tuz,
Hazırlanışı : İşe etleri pişirmekle başlamalıyız. Düdüklü tencere kullanacağımız etlere, kekik, tuz, kırmızı biber ve yarım su bardağı sıvı yağ ekleyip 30dk kadar pişirelim.Diğer tarafta küp küp doğradığımız patatesleri bol sıvı yağ ile kızartalım.Başka bir tencerede ise önceden ısladığımız pirinci tereyağı ve yarım su bardağı sıvıyağ ile güzelce kavuralım(tuzu bu aşamada ekleyebiliriz)Pilavı pişireceğimiz tencerenin dibine soğanları yuvarlak yuvarlak bir parmak kalınlığında doğrayıp üstüne sırayla önce eti daha sonra kızarmış patatesleri en üstede kavurduğumuz pirinci koyalım ve üstünden 2 parmak taşacak kadar sıcak su koyup kısık ateşte pişmeye bırak.(bu aşamada kepçe asla kulllanmamalıyız.Pilavın suyunun çekip çekmediğini bıcak yardımıyla kontrol edebiliriz)Pirinçlerimiz piştiğinde bi süre demlenmeye bırakalım ve devamında tencereyi bir tepsiye ters çevirip salata malzemelerinizle isteğinize göre  süsleyebilirsiniz.
                                                                                                                                  Afiyet Olsun
        TAVUK ETLİ MAKLUBE.................................................................................................................................
     Malzemeler: 1 Adet göğüs piliç,4 Adet patates,2 Adet kuru soğan,, Su bardağı pirinç,Sıvı yağ,Bol baharat..Karabiber, kekik, pul biber,kimyon , tuz..
     Hazırlanışı : Piliç etimizi kuş başı doğrayıp üzerine 3 parmak geçecek kadar su ekleyip pişirelim.. Kalan et suyunu pilavda kullanacağız.. Et pişerken diğer taraftan soyup halka doğradığımız önce patatesleri sonra halka soğanları yağda hafif soteleyelim.. Hafif kızaran patates ve soğanların aroması pilava ayrı bi lezzet katmakta..Patates ve soğanın kızarma işlemi bitince yağını süzüp bir kaba çıkaralım.. Diğer tarafta tavuk etimiz pişmeye başlayınca suyunu başka bir kaba pilava ilave edilme üzere çıkaralım.. Tenceremizdeki tavuk etine bi parça sıvı yağ tuz ve baharatlarını ilave edip etimizi bu baharatlı aromayla bi kaç dk pişirelim.. Etimiz pişerken patatesleri ve soğanları sotelediğimiz tavada iyice yıkadığımız pirinçlerimizi hafif tuz ekleyerek kavuralım.. Son işlemde çok yayvan olmayan düz bir tencenin altına bi sıra patates ve soğan sonra tavuk eti üzerine kavurduğumuz pirinci yarısını.. Tekrar kalan patates ve soğan ve kalan pirinci ekleyip üzerine dağıtmadan yavaş 3 Bardak et suyumuzu ekleyip kısık ateste pişirelim.. Pilav pişince en az bi 15 dk tepsiye çıkarmadan dinlendirin..Diğer taraftan arzu ettiğiniz salata malzemeleri ile salata hazırlayalım.. Geniş bir tepsiye dinlenen maklubemizi ters çevirip kenarlarına bi salata bi yoğurtla süsleyerek sıcak olarak servis yapalım.. Bereketli doyurucu bi yemektir..Yapınca sıcak olarak tüketilmelidir.. AFİYET OLSUN..
    PATLICANLI MAKLUBE.....................................................................................................................................
 

 
        Malzemeleri :1,5 kilo uzun patlıcan,2 su bardağı pirinç,Kuş üzümü,Çam fıstığı,50 gr tereyağı,600-700 gr dana eti.
         Hazırlanışı : Patlıcanları 1 cm kalınlığında uzunlamasına kesin. Tuzlu suda bekletip peçeteyle suyunu alın. İyice kurusun. Yağda kızarana kadar pişirin. Yağını çekmesi için peçete kullanın (çok önemli yoksa pilav çok yağlı olur) eti tencereye alıp çok az yağ ekleyip 20-25 dk pişirin. Sonra tuzunu göz kararı ekleyip altını kapatın. Pirinci ılık suda 5 dk bekletin. Pilavı yapacağınız tencereye yağını süzdüğünüz patlıcanları resimdeki gibi yarısı içe diğer yarısı dışarı olacak şekilde boşluk bırakmadan dizin. Ortası biraz açık kalacak. Dizdikten sonra etleri ortaya koyun. Ayrı bir tencereye tereyağ ve çam fıstığını alıp kızarana kadar pişirin. Kuş üzümü ve pirinci ekleyin. Pilav yapar gibi kavurun. Karabiber ve tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra etlerin üzerine yayıp, patlıcanları kapatın. Üzerini hafif geçene kadar sıcak su ekleyip altı kısık şekilde suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra 5 dk bekleyin. Tencereden biraz büyük bir servis tabağına alıp ters çevirin.                 
                                                                                                                                                      Afiyet olsun.
 
 

 

BENİMDE TARİFİM VAR