PATLICAN DOLMALARI

        ETLİ PATLICAN DOLMA
      Malzemeler : Patlıcan 6 orta boy 1 kg,Soğan 2 orta boy 120 gram,Pirinç 2/5 su bardağı 75 gram,Maydanoz 1 demet 60 gram,Salça 1 yemek kaşığı 10 gram,Kıyma (orta yağlı) 1 ¾ su bardağı 300 gram,Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram,Nane 1 yemek kaşığı 3 gram,Kara biber ½ tatlı kaşığı 1 gram,Su 1 1/3 su bardağı 265 gram,Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram,Domates 1 küçük boy 100 gram.
     Hazırlanışı : Sebzeleri yıkayın,patlıcanların saplarını kesin, enine ortadan ikiye bölün, kenar kalınlığı 2-3 mm olacak şekilde içlerini oyup suya koyun.Soğanı soyun,ince ince doğrayın. Pirinci yıkayıp süzün,maydanozu ince ince kıyın.Salça, kıyma, soğan, pirinç, maydanoz, tuz, karabiber, 1/3 su bardağı su ve yağı iyice karıştırın.Patlıcanları bu içle doldurun.Açık taraflarını domates dilimleriyle kapatın yayvan bir tencereye, açık tarafları üste gelecek şekilde dizin,kalan suyu sıcak olarak koyup kapağını kapatın,pirinçler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.Servise hazır..                                                    Afiyet olsun
               KURU PATLICAN DOLMASI     

     Malzemeleri:1 dizi kuru patlıcan (15-20),300 gram kıyma,1 su bardağı pirinç,2 adet orta boy domates,2 adet orta boy kuru soğan,1 diş sarımsak,1 yemek kaşığı domates salçası,1 tatlı kaşığı biber salçası,1 yemek kaşığı nar ekşisi,1 yemek kaşığı margarin,Yeteri kadar tuz ve karabiber,1 Çay kaşığı kırmızı toz biber,Bir tutam maydanoz

       Hazırlanışı : İlk önce bir tencere içerisinde kuru patlıcanlarımızı 15-20 dakika kadar suda haşlıyoruz. İsteğe bağlı kuru biberde içerisine eklenebilir. Ben eklemiştim. Patlıcanlarımızı haşlanırken biz içini hazırlamaya başlayalım. Bir karıştırma kabına kıymamızı alıyoruz. Musluk altında bol suda iyice nişastası akıtılan pirinçlerimizi de kıymaya katıyoruz. Kuru soğanlarımızı rendeleyerek içerisine ekliyoruz. Domatesimizi rendeliyoruz. Onuda kıymamıza ekliyoruz. 2 yemek kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçamızı da ekliyoruz. 1 diş sarımsağımızı bıçakla ince kıyarak içerisine atın. Bir yemek kaşığı nar ekşimizi ekleyelin. Bir yemek kaşığı margarini ekliyoruz. Bir tutam ince kıydığımız maydanozu da ekliyoruz. Yeteri kadar tuz ve karabiber ekliyoruz. 1 çay kaşığı da kırmızı toz biber atalım. Güzelce karıştıralım. Birazda yoğuralım. Daha sonra patlıcanlarımızın içerisine dolma içini dolduralım ve patlıcanların üstünü hafif büzelim. Üstlerine domateste koyabilirsiniz. Bir tencere içerisine yan yana gelecek şekilde dizelim. Üstlerine de dizebiliriz. Daha sonra dolmaların üzerini geçene kadar 2 yemek kaşığı salçayı suda eritelim tencereye boşaltalım. Su dolmaları geçecek kadar olsun. Dolmalara eklediğimiz suya dilerseniz bir miktar margarinde ekleyebilirsiniz. Kaynamaya bırakıyoruz. Piştikten sonra ocaktan alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

 
 
 
 

BENİMDE TARİFİM VAR