EV YOĞURTU NASIL YAPILIR ?

 

*Sütü çelik tencereye koyup orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz, köpürmeye başlayınca kepçeyle havalandırarak karıştırıyoruz ve altını biraz kısıyoruz.
*Sütün; üçte biri azalana kadar bu şekilde karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Nasıl anlarım diye düşünmenize gerek yok tencerenin kenarına bakınca yaklaşık 1 parmak eksildiyse tamamdır
*Ocaktan alıp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Benimki 15 dakika bekleyince istenilen sıcaklığa geldi.
Anlamak için; serçe parmağımızı sütün içine sokuyoruz, içimizden 7 saniye sayıyoruz, parmağımızın o ana kadar zor dayanması lazım. Eğer bu sıcaklıktaysa mayalanma zamanı gelmiş demektir.
*Ufak bir kabın içine yoğurt ve tuzu koyup, pürüzsüz hale gelene kadar iyice karıştırıyoruz. Ardından tenceredeki sütün içine döküyoruz, sütten kaba biraz alıp, boşaltıp içinde yoğurt kalmayana kadar tekrarlıyoruz.Tenceredeki sütün güzelce karışmasını sağlıyoruz ki her yanı mayalansın.Mümkünse cam olan yoğurt kaplarına döküp, ağzına kapağını kapatmadan, 10-15 dakika kadar 50 derecede çalıştırıp kapattığımız fırına, koyuyoruz.Fırının kapağını hiç açmadan 4-4, 5 saat bekletiyoruz.Sürenin sonunda çok sallamadan, yine ağzı açık olarak buzdolabına koyuyoruz.7 saat süreyle buzdolabında bekletip, kapağını kapatabiliriz.İşte siz de taş gibi, enfes bir yoğurt yaptınız, ellerinize sağlık.

Notlar:
* Mayalanırken ağzını açık bırakmak çok önemli; kapağını kapatırsanız buharından yoğurdunuz sulanacaktır.
* Eskiden kat kat sardığınız örtülerden, aman dokunmayayım, kımıldamasın telaşlarından fırınlar sayesinde kurtulmuş oluyoruz.
* Yazın fırını ısıtmamıza gerek yok, fakat kışın 50 derecede ısıtılmış fırına koyarsak daha iyi bir sonuç elde ediyoruz.
* Sütü havalandırarak karıştırırsak içinde suyun daha kolay buharlaşmasını sağlarız.

 

 

BENİMDE TARİFİM VAR