BAYAT EKMEKLERİ DEĞERLENDİRMENİN YOLLARI
Öncelikle bayatlayan ekmeklerin üzerine biraz su serpip fırında kurutmak gibi yöntemlere denk gelmiş olabilirsiniz ancak bunu evde yiyecek başka ekmeğiniz yoksa ve mutlaka ekmek yemek zorunda değilseniz çok tavsiye etmiyorum zira tadındaki bozulma oldukça anlaşılabilir olacaktır. Nihayetinde bir hamurdan bahsediyoruz ve pişmiş bir hamuru ıslatıp tekrar pişirmek onda ciddi anlamda tat kaybı yaratacaktır.
Bayat ekmekleri bilinen en yaygın değerlendirme yöntemi onları ufalamak ve bir nevi galeta unu haline getirmektir. Bayat ekmeklerinizi mutfak robotunuzu kullanarak iyice inceltebilir ve elde ettiğiniz bu ekmekleri çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Hazır köfte harcı kullanmak yerine bu ekmeklerle daha doğal köfteler yapabilirsiniz. Aynı şekilde bu ekmek harcını bir miktar baharatla karıştırıp leziz schnitzeller yapabilirsiniz.
Yumurtalı ekmek hem yumurta sevmeyenler için bir yumurta yeme yöntemi hem de nefis bir kahvaltı ikramıdır. Bayat ekmeklerinizi olabildiğince düzgün dilimleyin. Bir kenarda yumurtalarınızı iyice çırpıp bir miktar süt ilave edin. Bu oran 2 yumurta için yarım çay bardağı süt gibi düşünülebilir. Tavanın dibinde sıvıyağı kızdırın ve her iki tarafını yumurtaya bandırdığınız ekmekleri güzelce kızartın.
Papara yapabilirsiniz, papara genel olarak katı malzemelerin sıvılarla yumuşatılmasından elde edilen bir yemek gibi anılsa da bazen leziz tarifler ortaya çıkabiliyor. Bayat ekmeklerinizi küçük parçalar halinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp ekmekleri içine atın ve güzelce kavurun. Ekmeklerin rengi değiştikten sonra üzerlerine çok az su ve bolca tulum peyniri ilave edin. Peynir hafifçe eriyinceye kadar karıştırın.
Ekmekli omlet; bayat ekmeklerinizi küp küp doğrayıp bir miktar tereyağında ekmekleri kızartın. Kızaran ekmekleri bir kenara alıp aynı tavada sucuklarınızı kızartın. Daha sonra ekmekleri tekrar sucukların üzerine ilave edin. Bir kenarda çırpılmış sütlü yumurtalarınıza tuz ve karabiber ilave edip tavaya dökün ve tıpkı omlet yapar gibi iki tarafını da pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar ya da beyaz peynir serperek eridikten sonra servis yapabilirsiniz.
Ekmek ezmesi; birkaç dilim ekmeğin kabuklarını ayırıp çukur bir tabağa koyup üzerini geçecek kadar su koyun ve 5 dakika suyun içinde bekletin. Daha sonra dikkatli bir şekilde suyunu süzün. Kalan ıslak ekmekleri ufalayın. Üzeri için bir kase yoğurdun içine bir avuç dövülmüş ceviz, 3 diş ezilmiş sarımsak ve tuz koyup karıştırın. Ekmeğin üzerine yoğurtlu harcı döktükten sonra bir miktar tereyağında bir kaşık salçayı kavurup pul biberle birlikte son dokunuşunuzu yapın.
Afiyetler olsun
BENİMDE TARİFİM VAR